Vrouw bij tandarts

Wat je kan doen tegen knarsetanden

De mogelijke oorzaken van tandenknarsen zijn talrijk en divers, variërend van het drinken van te veel koffie tot bepaalde neurologische aandoeningen. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende opties om het tandenknarsen te verhelpen. Omdat in meer dan de helft van de gevallen het knarsetanden een erfelijke oorsprong heeft, kan het voorkomen dat het probleem nooit helemaal verdwijnt. Wel zijn er verschillende behandelingen die de hevigheid van de symptomen van tandenknarsen sterk verminderen. Ook is er zelf wat aan te doen, zoals stoppen met roken. Eén ding is zeker: er zijn genoeg kansen om een werkende oplossing voor bruxisme te vinden.

Oplossingen tandenknarsen die je thuis kunt proberen

Er zijn dus verschillende behandelingen die een uitkomst bieden voor mensen die lijden aan bruxisme. In afwachting van specialistische hulp kun je alvast thuis aan de slag gaan met het verlichten van de symptomen van bruxisme. Er zijn namelijk nogal wat alledaagse dingen die een grote invloed hebben op de hevigheid van het tandenknarsen in de slaap. Denk bijvoorbeeld aan het innemen van te grote hoeveelheden nicotine, cafeïne, alcohol of andere stoffen die op het zenuwstelsel inwerken. Ook stress is een grote factor; niet alleen bij het ontwikkelen van bruxisme, maar ook bij de intensiteit van de klachten.

Deze dingen kunnen helpen bij het verhelpen van het knarsetanden

  •     Stoppen met roken. Bruxisme wordt tot twee keer vaker vastgesteld bij rokers.
  •     Minderen met koffie drinken. Koffie heeft een oppeppende werking op het zenuwstelsel, wat kan leiden tot een hyperactieve kaakspier.
  •     Ontspanningstechnieken toepassen. Stressverlagende oefeningen zoals mediteren kunnen je lichaam fysiek en mentaal tot rust brengen.

Naast koffie kunnen andere oppeppende stoffen, zoals bijvoorbeeld MDMA en amfetaminen, ook een sterke invloed op het tandenknarsen hebben. Ook antidepressiva kunnen het tandenknarsen verergeren, maar wij raden aan eerst je huisarts of psychiater te raadplegen alvorens hiermee te stoppen.

Bruxisme verhelpen met hulp van specialisten

Tandenknarsen afleren lukt vaak niet zonder hulp. Het is in de meeste gevallen nodig om in behandeling te gaan bij één of meerdere specialisten, afhankelijk van de oorzaak van jouw bruxisme. Zo kan de tandarts je een bitje tegen tandenknarsen aanmeten, waardoor verdere schade beperkt wordt. Daarna kan een kaakchirurg de spierspanning in de kaakspieren verlagen door deze te injecteren met botox. De botoxbehandeling werkt in de meeste gevallen erg goed; sommige patiënten geven zelfs aan nooit meer last te hebben van tandenknarsen. Het opbeetplaatje en botox voorkomen de ergste klachten van tandenknarsen.

De twee behandelingen tegen tandenknarsen zijn symptoombestrijding, omdat de echte oorzaak van bruxisme onbehandeld blijft. Ons advies is dan ook om ook altijd de oorsprong van het probleem te onderzoeken en aan te pakken. Stress kan zich op vele manieren uiten, waarvan bruxisme er slechts één is. Langdurige stress is desastreus voor het menselijke lichaam, en kan leiden tot depressie, hartklachten en chronische hoofdpijn.