Nachtelijk tandenknarsen (slaapbruxisme) kan, onbehandeld, voor veel schade aan het gebit zorgen. Tandglazuur brokkelt af, kiezen gaan loszitten en de kaak gaat ‘klikken’. Dat wil niemand en daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een oplossing voor het bruxisme te vinden. Eén van de eerste stappen is het aanschaffen van een opbeetplaatje. Dit is een speciaal bitje tegen tandenknarsen wat ook wel knarsbitje wordt genoemd. Een knarsbitje doe je ‘s nachts in. Het opbeetplaatje beschermt je gebit tegen het hevige geknars. Toch is een opbeetplaatje geen oplossing voor het probleem: het voorkomt slechts de schade door het tandenknarsen. De oorzaken van bruxisme moeten los van elkaar worden aangepakt.
Verschillende soorten opbeetplaatjes
Er zijn verschillende opties voor de aanschaf van een knarsbitje. Je kunt via je eigen tandarts een bitje laten maken. Hij meet alles op en zorgt ervoor dat je een perfect passend knarsbitje krijgt. Een aangemeten opbeetplaatje heeft de beste pasvorm, maar kan ook prijzig zijn. Niet alle verzekeraars vergoeden een knarsbitje, waardoor het verstandig is om voor een definitieve keuze navraag te doen.
Er zijn opbeetplaatjes die je thuis kunt gebruiken. Deze passen vaak iets minder goed en zijn van mindere kwaliteit dan de professionele knarsbitjes. Dat is te merken aan de prijs wat een bepalende factor kan zijn. De opbeetbitjes voor thuis zijn gemaakt van een kunststof die zacht wordt door verhitting in warm water. Je bijt daarna in op het materiaal dat zich met naar je tanden vormt.
De kosten van een knarsbitje
Het bedrag voor een opbeetplaatje is afhankelijk van het materiaal en de pasvorm. Een bitje van de tandarts kost in 2017 officieel 59,16 euro. Dit is exclusief eventuele techniekkosten die aan het tandtechnisch laboratorium betaald moeten worden. Knarsbitjes voor thuis variëren in prijs, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het product. Je kunt al voor 10 euro een bitje aanschaffen, maar er zijn ook knarsbitjes voor thuis die bijna 70 euro kosten.
Het is dus belangrijk om voor jezelf na te gaan welke prijs je wilt betalen voor een gezond gebit. Wie een verzekeraar heeft die de kosten voor een opbeetplaatje (deels) vergoedt, kan het beste voor deze optie gaan. Voor wie in een ander schuitje zit, zijn er genoeg betaalbare alternatieven.
Zelf een bitje tegen tandenknarsen maken
Tandenknarsen kan voor veel schade aan het gebit zorgen. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk beschadiging te voorkomen. Dat kan onder andere met een speciaal bitje tegen tandenknarsen. Dit bitje doe je ‘s nachts in om je tanden en kiezen tegen zichzelf te beschermen. Je tandarts helpt met het aanmeten van zo’n knarsbitje. Het kan wel voorkomen dat je verzekeraar een opbeetplaatje niet vergoedt. In dat geval kan je ervoor kiezen om een kant-en-klaar knarsbitje aan te schaffen. Maar hoe werkt zo’n bitje en waar kan je een opbeetplaatje krijgen? Wij leggen je hier precies uit hoe dit allemaal in zijn werk gaat.
Hoe werkt een doe-het-zelfopbeetplaatje?
Vrijwel alle knarsbitjes die je thuis kan maken, zijn gemaakt van een speciaal soort kunststof. Deze kunststof wordt zacht en bewerkbaar bij verhitting, een zogenaamd thermoplastisch polymeer. Je moet het knarsbitje dus eerst verhitten in warm water. Nadat het materiaal zacht geworden is, kan je het geheel langzaam in je mond stoppen. Wees er zeker van dat het bitje in het midden goed is uitgelijnd. Bijt vervolgens hard in op het materiaal en houd het een paar seconden in dezelfde positie vast. Na het zetten van de gebitsafdruk in het materiaal moet het knarsbitje afkoelen. Zodra de kunststof is afgekoeld is het uitgehard. Je opbeetplaatje is nu klaar. Lees wel altijd de handleiding voordat je aan de slag gaat: de merkspecifieke instructies kunnen namelijk altijd ietsjes verschillen.
Bitje tegen tandenknarsen, waar te koop?
Je kunt voor een doe-het-zelfopbeetplaatje terecht bij verschillende winkels. De drogist ligt het meest voor de hand. Bij de meeste drogisten (Etos, Kruidvat, Trekpleister) kan je verschillende merken knarsbitjes krijgen. Ook zijn er allerlei webshops die zich specialiseren in allerlei opbeetplaatjes, zoals mouthguard.nl. Ook zijn knarsbitjes via bol.com verkrijgbaar. Er zijn goedkope en dure opbeetplaatjes te krijgen, afhankelijk van het materiaal dat is gebruikt. De bitjes van Sleepzz behoren bijvoorbeeld tot de lagere prijsklasse (14,50 euro), terwijl de bitjes van Dura wat duurder zijn (59,99 euro).