Knarsetanden gebeurt voornamelijk ’s nachts en komt bij veel mensen voor. Het kan ook overdag gebeuren, maar dan gaat het vaak om kaakklemmen. Het daadwerkelijk met de tanden over elkaar schuiven tijdens de slaap wordt tandenknarsen genoemd. Beide stoornissen heten bruxisme. Tandenknarsen kan erg nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van je gebit. Afbrokkelend tandglazuur, gebitsslijtage, kaakklachten en verdikte kaakspieren zijn een paar van de mogelijke gevolgen van tandenknarsen. Gelukkig wordt bruxisme vaak ontdekt voordat het echt ernstig wordt en kan er genoeg aan gedaan worden om de schade te beperken. Maar hoe schadelijk is tandenknarsen eigenlijk? En waarom doen we het?
De oorzaken van tandenknarsen
Wat de oorzaak van bruxisme is, is vaak moeilijk te bepalen. Dit verschilt eigenlijk per persoon en daarom is vaak niet mogelijk om een precieze oorzaak aan te wijzen. Wel weten we dat bruxisme gedeeltelijk ontstaat door genetische aanleg. Als je ouders knarsetanden is de kans groot dat jij dit ook doet. Andere factoren die invloed hebben op het tandenknarsen zijn:
- Slaapstoornissen
- Veel stress
- Alcoholgebruik
- Roken
- Te veel koffie drinken
Al deze dingen kunnen resulteren in een verhoogde spierspanning in de kaakspieren. Als deze spierspanning ‘s nachts aanhoudt, is de kans groot dat je gaat knarsetanden.
De schadelijke gevolgen van bruxisme
Omdat tandenknarsen in de slaap vaak onbewust gebeurt, kan het moeilijk zijn om er op tijd achter te komen. Vaak wordt men erop gewezen door een bedpartner. Wanneer bruxisme niet op tijd ontdekt wordt, ontstaat er schade. Dat begint onschuldig, maar kan na verloop van tijd voor behoorlijke klachten zorgen. Dat heeft op den duur schadelijke gevolgen:
- Extreme slijtage van de tanden
- Afbrokkelend tandglazuur
- Geïrriteerde tandwortels
- Loszittende tanden
Naast deze beschadigingen aan het gebit kun je ook last krijgen van je kaken, kaakspieren en gezicht. Gelukkig is er genoeg te doen om de klachten te verminderen en de schade in te perken. De tandarts stelt een diagnose en bepaalt een behandelplan.