Knarsetanden botox
Tandenknarsen in de slaap is een veelvoorkomende slaapaandoening die voor veel problemen kan zorgen. Onbewust wordt er ‘s nachts hevig met de kaken over elkaar geschoven, waardoor tanden en kiezen op den duur beginnen te slijten. Dit is na verloop van tijd desastreus voor de gezondheid van je gebit en kan voor veel mensen de kwaliteit van hun leven sterk beïnvloeden. Bruxisme is geen aandoening om te negeren, en moet te allen tijde zeer serieus genomen worden. Chronische kaakpijn is namelijk nog maar het begin van de ellende. Mocht je dus het idee hebben dat je mogelijk last hebt van nachtelijk bruxisme, dan is het belangrijk om direct aan de bel te trekken en actie te ondernemen.
Het is alleen niet altijd even gemakkelijk om een oplossing voor bruxisme te vinden. Op onze website bespreken we wat je er zelf allemaal aan kunt doen om de schade zoveel mogelijk te beperken, zoals stoppen met roken en met stimulerende middelen. Ook ontspanningstechnieken helpen bij het verhelpen van tandenknarsen. Maar wat als je alles al hebt geprobeerd en niets heeft geholpen? Soms is de spierspanning zo sterk dat de conventionele methodes niet of slecht aanslaan. In zulke gevallen is het mogelijk om een botoxbehandeling te ondergaan.
Botox staat bij veel mensen bekend als een verjongingsmiddel. Toch is botox een middel met medische waarde, bijvoorbeeld voor het behandelen van spierspasmen, migraine en overactieve zenuwen. Botox heeft namelijk een verlammende werking op de aansturende zenuwen van de geïnjecteerde spier, en is daarom ook uitermate geschikt om bruxisme te behandelen.
Wat is botox?
Botox de merknaam voor Botuline Toxine, een stofje dat afkomstig is van de bacterie Clostridium botulinum. Botuline is een neurotoxisch gif dat de oorzaak is van de neurologische ziekte botulisme. Het is een eiwit dat inwerkt op de zenuwcellen, en de uitscheiding van de neurotransmitter acetylcholine blokkeert. Botuline is één van de giftigste stoffen die we op aarde aantreffen, en het is daarom best gek dat we het als medisch middel zijn gaan gebruiken. Dat gebruik kan, omdat het gif gezuiverd en verzwakt is. Zo kan de signaaloverdracht van zenuw naar spier worden stilgelegd.
Afhankelijk van de dosis neemt de werking van de spier af of komt de spier tot stilstand. Het duurt enkele maanden voordat de spieractiviteit weer volledig hersteld is. Omdat het een verlammende werking heeft op de aansturende zenuw is het mogelijk om botox te gebruiken voor allerlei verschillende behandelingen. Het werkt niet alleen goed tegen rimpels, maar ook tegen bijvoorbeeld overmatig zweten. Door de zenuwen die de zweetklieren prikkelen te verlammen, voorkomt botox dat er zweet geproduceerd wordt. En: het kan helpen tegen bruxisme.
Hoe werkt botox tegen tandenknarsen?
Bruxisme kan veel verschillende oorzaken hebben. Het is deels erfelijk bepaald, maar ook stress, angsten en bepaalde traumatische ervaringen hebben een sterke invloed op het ontstaan van klachten. Deze factoren zorgen voor een verhoogde spanning in de kaakspier. Deze spierspanning staat los van de botoxbehandeling en moet apart aangepakt worden. Een directe oplossing voor tandenknarsen ligt bij de kaakspieren. Botox legt de kaakspieren gedeeltelijk lam.
Botoxinjecties in de kaakspieren zorgen voor een verlaagde spierspanning. Dit zorgt voor een vermindering van de klachten en kan er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat je nooit meer last van tandenknarsen hebt. De benodigde hoeveelheid botox hangt af van de hevigheid van de klachten, de dikte van de kaakspier en het aantal behandelde spieren. In de meeste gevallen wordt bij de eerste behandeling alleen de wangkauwspier (musculus masseter) geïnjecteerd. Als de klachten na de eerste injectie niet verholpen zijn, kan de slaapspier (musculus temporalis) ook behandeld worden.
Na de eerste behandeling duurt het enkele weken, voordat er een vermindering van de klachten optreedt. De werking van een behandeling houdt een paar maanden aan, en is per persoon verschillend. De behandeling moet daarom om de drie tot vier maanden worden herhaald. Botox is voor zover bekend de enige werkende medische behandeling die werkt tegen de klachten van bruxisme.