Knarsetanden

Hoe weet je dat je tanden knarsen?

Tandenknarsen is een behoorlijk lastig probleem. Ten eerste: het is erg slecht voor de gezondheid van je gebit. Daarnaast is bruxisme lastig vast te stellen. Vaak komt tandenknarsen pas aan het licht als de schade is ontstaan. Daarvoor is veel herstelwerk nodig. Een beschadigde glazuurlaag, een afbrokkelend gebit en loszittende tanden zijn allemaal aanwijzingen die duiden op langdurig tandenknarsen. Als je geluk hebt, word je er snel op gewezen door je partner en kun je er op tijd iets aan doen. Maar wat als je single bent of alleen slaapt? Dan is het een stuk lastiger om te ontdekken dat je tandenknarst. Gelukkig zijn er ook genoeg minder ernstige aanwijzingen die duiden op tandenknarsen tijdens het slapen.

Onverklaarbare pijn door tandenknarsen

Eén van de eerste aanwijzingen van nachtelijk bruxisme is het wakker worden met, op het eerste gezicht, onverklaarbare pijntjes. Dit kan hoofdpijn zijn, maar ook spierpijn in de nek, schouders of bovenrug. Dat ontstaat ’s nachts als er veel spanning op de kaakspieren staat wat uitstraalt naar omringende lichaamsdelen. Dergelijke uitstralingsklachten worden meestal toegewezen aan een slechte slaappositie of stress. Wanneer de klachten iedere ochtend voorkomen, moet je goed oppassen. Het kan nooit kwaad om eens met de huisarts in gesprek te gaan. Hij of zij kijkt dan naar eventuele andere symptomen van bruxisme, waaruit een diagnose rolt.

De relatie tussen bruxisme en gevoelige tanden

Een andere indicatie van knarsetanden is een pijnlijk gevoel in je tanden tijdens warm en koud eten en drinken. Ook kan het soms pijnlijk zijn als je zoete of zure etenswaren nuttigt. Dit kan zeer doen, omdat tandenknarsen het glazuur op je tanden langzaamaan beschadigt. Het glazuur is de beschermlaag van je tanden en zorgt ervoor dat je gebit bestand is tegen extreme omstandigheden, zoals sterke temperatuurswisselingen. Mocht je dus al langere tijd last hebben van erg gevoelige tanden: meld dit bij je volgende tandartsafspraak. Je tandarts kijkt gelijk of je glazuur is aangetast en hoe het komt.

Andere aanwijzingen tandenknarsen :

  •     Wakker worden met vermoeide of pijnlijke kaakspieren
  •     Afgevlakte hoektanden (in tegenstelling tot puntig)
  •     Onverklaarbare wondjes op je wang

Wees alert op bruxisme-symptomen

Omdat de schade pas merkbaar is na langere tijd lijkt tandenknarsen misschien onschuldig. Het is verre van onschuldig en kan voor erg veel problemen zorgen. Een oorzaak van tandenknarsen is stress, maar tandenknarsen kan ook juist stress veroorzaken. Dit maakt het probleem alleen maar weer erger en zo kun je in een soort vicieuze cirkel belanden. Daarom is het belangrijk om erg goed op de verschillende symptomen van bruxisme te letten, zodat je tijdig een oplossing voor het tandenknarsen kunt vinden. Hoe sneller je een opzetplaatje aangemeten krijgt, hoe minder de schade zal zijn. Zo’n bitje tegen tandenknarsen zal niet je bruxisme verhelpen, maar geeft je wel tijd om zonder verdere beschadigingen het probleem goed aan te pakken.