Kind bij tandarts

Tandenknarsen bij kinderen, is het erg?

Tandenknarsen komt niet alleen bij volwassenen voor; ook kinderen kunnen last krijgen van tandenknarsen in de slaap. Dit is net als bij volwassenen een erg schadelijke aandoening voor het gebit en kan blijvende slijtage als gevolg hebben. Het is dus belangrijk om erg waakzaam te zijn voor bruxisme bij kinderen. Niet alleen omdat het erg slecht is voor het gebit, maar ook omdat het een indicatie kan zijn van dieperliggende problemen. De oorzaken van tandenknarsen bij kinderen zijn namelijk ongeveer hetzelfde als bij volwassenen: stress, onverwerkte traumatische gebeurtenissen en angsten kunnen knarsetanden veroorzaken.

Als je van jezelf weet dat je tandenknarst, is het aan te raden extra op het slaapgedrag van je kinderen te letten. Tandenknarsen is namelijk deels erfelijk bepaald. De symptomen van tandenknarsen bij kinderen is hetzelfde als bij volwassen bruxisme:

  •     Hoofdpijn
  •     Kaakpijn
  •     Spierpijn in de kaak, schouders of nek
  •     Oorpijn
  •     Pijnlijk tandvlees
  •     Gevoelige tanden

Oplossing tandenknarsen bij kinderen

Vaak is bruxisme meer een fase dan een aandoening en stopt het vanzelf weer. Toch is het belangrijk om het knarsen te verhelpen. Probeer te peilen hoe gespannen je kind is voordat hij of zij naar bed gaat en doe daar dan wat aan. Maak een lekker warm bad klaar, lees samen een verhaaltje of speel een spelletje. Alles wat de spanning van de dag kan verlichten, kan helpen bij het stoppen met tandenknarsen. Als stress de oorzaak is van de spanning, dan is het belangrijk om de gespannenheid gelijk aan te pakken. Vaak neemt het tandenknarsen af als de oorzaak van de stress weg is.

Bruxisme bij kinderen: naar de dokter

Mocht het tandenknarsen niet afnemen en heeft je kind langere tijd last van één of meer van de bovenstaande symptomen van bruxisme: neem dan contact op met je huis- of tandarts. De tandarts zal dan waarschijnlijk een opbeetplaatje voor je kind aanmeten. Dit speciale bitje tegen tandenknarsen voorkomt dat het gebit schade op kan lopen. De huisarts kan daarna verder helpen bij het vinden van een oplossing