Zo voorkom je het knarsen van tanden

Wanneer je je tanden knarst, is dat niet altijd direct op te merken. Zeker niet wanneer je alleen slaapt. Als je elke nacht naast je partner ligt, kom je er waarschijnlijk snel genoeg achter. Het maakt namelijk veel lawaai. Daarnaast kun je ook last krijgen van je kauw- en nekspieren en kun je natuurlijk gevoelige tanden en kiezen krijgen. De tandarts kan het daarnaast ook zien wanneer je op controle komt en hij of zij abnormale slijtage aan je gebit ziet.

De oorzaak van tandenknarsen

Om een oplossing te vinden, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de oorzaak van het tandenknarsen is. Er is echter niet echt een directe oorzaak aan te wijzen en dit kan dan ook bij iedereen anders zijn. Zo kan het komen door slaapstoornissen of stress, kan het komen door bepaalde ziekten in het zenuwstelsel of kan het zelfs komen door een onverwerkt trauma. Gelukkig is er nog steeds wat aan te doen. Het is dan ook belangrijk dat je snel actie onderneemt wanneer je erachter komt dat je je tanden knarst. Anders kan het voorkomen dat je je tanden zodanig beschadigt dat je direct naar een spoedtandarts in Amsterdam zou moeten.

Wat kan een tandarts doen tegen tandenknarsen?

Het meest voor de hand liggende is natuurlijk om naar de tandarts te gaan wanneer je erachter gekomen bent dat je een tandenknarser bent. Wanneer je al veel schade hebt aangericht, kan de tandarts kijken hoe dit hersteld kan worden. Er zijn daarnaast verschillende manieren om tandenknarsen te voorkomen, ook buiten de tandarts om. Wat de tandarts kan doen is bijvoorbeeld het aanmeten van een splint of opbeetplaat. Dit is een uitneembare plaat van doorzichtige kunsthars die je draagt tijdens het slapen. Dit is echter meer ter voorkoming van meer schade aan je tanden, dan dat het echt het tandenknarsen zelf voorkomt. Doordat je tanden tegen de opbeetplaat aankomen en niet tegen je andere tanden, kun je ook niets beschadigen. Wanneer de tandarts de opbeetplaat maakt, wordt deze altijd op maat gemaakt zodat deze perfect past. Er worden dan afdrukken gemaakt van je tanden en deze worden opgestuurd naar een tandtechnieker om de plaat te maken.

Tandenknarsen echt voorkomen

Om tandenknarsen echt te voorkomen, moet toch onderzoek gedaan worden naar de oorzaak. Wanneer de oorzaak bij stress of een onverwerkt trauma ligt, kun je het beste naar een psycholoog gaan. Is het erfelijk, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een botoxbehandeling die de spieren in je kaken verslapt, zodat je niet meer kunt knarsen. Bespreek met je tandarts of huisarts wat voor jou de beste oplossing is.