Kiezen voor een kunstgebit

Een kunstgebit is niet alles…maar een heleboel kiespijn natuurlijk ook niet. Angst voor de tandarts kan er uiteindelijk voor zorgen dat mensen op een bepaald moment moeten gaan kiezen voor een alternatief. Zonder tanden lopen is geen optie en kronen hebben ze eigenlijk geen interesse in. Ook kan een gebit helemaal zo slecht zijn, dat er moet worden gekozen voor een boven en/of onderprothese.

Voordelen van een kunstgebit

Een tandprothese is zeker wennen, maar wanneer je weer openlijk kan lachen en weer fijn kunt eten ben je blij dat je de stap hebt gezet. Een aantal voordelen van een kunstgebit zijn: 

  • Dankzij de moderne technieken niet meer van een echt gebit te onderscheiden
  • Je glimlach kan je weer zelfvertrouwen geven
  • Geen schaamtegevoelens meer voor je tanden
  • Nooit geen kiespijn meer

Voor een kunstgebit ga je langs bij een tandprothetische praktijk, waar een gebit op maat voor jou wordt gemaakt.

Knarsetanden en kunstgebit

glimlachend meisje

Knarsetanden is een vervelende gewoonte waar je eigenlijk niets aan kunt doen. Het knarsetanden vindt ‘s nachts plaats, tijdens de slaap en kan je omgeving slapeloze uurtjes bezorgen. Deze bezigheid wordt ook wel bruxisme genoemd.

Bruxisme veroorzaakt slijtage aan tanden en kiezen en de spieren in het hals/nekgebied hebben er ook danig onder te lijden. Houdt je het kunstgebit tijdens het slapen in je mond dan kan door tandenknarsen het tandvlees onder de prothese beschadigen. Het is dus beter om het gebit ‘s nachts uit te doen. Dit geeft ook rust in de mond en het kaakgedeelte. En het is beter voor de doorbloeding van het tandvlees. 

Hoe het beste mijn kunstgebit s’nachts bewaren

Nadat je de prothese goed met borstel en vloeibare handzeep hebt gereinigd, leg je deze in een bakje met een klein beetje water. Niet te veel water want dan is de kans op kalkafzetting groot. Toch kalkafzetting? Gebruik wat tafelazijn in het water en laat je prothese hier een nachtje in weken. ‘s Ochtends even flink borstelen en afspoelen en je hebt weer de hele dag plezier van je tandjes!